Lijstje ’08: boekies

1. The woman who walked into doors – Roddy Doyle
thewomanwhowalkedinto1
In deze roman (1996) vertelt de Ierse poetsvrouw en alcoholiste Paula Spencer met scherpte en zelfspot haar tragische levensverhaal. Aan de hand van herinneringen geeft ze een gelaagd beeld van zichzelf en haar familie. Dit is  weergaloos gedaan. De manier waarop ik dit meesterwerk heb gevonden, is bijna even meesterlijk. Ik zag ‘m toevallig liggen bij De Slegte en dacht: doe ’s gek.
Inmiddels is er ook een vervolg uit, getiteld Paula Spencer, over hoe het tien jaar later (2006) met haar gaat. Staat op mijn verlanglijstje.

2. Less than Zero – Brett Easton Ellis
lessthanzero

Bret Easton Ellis’ eerste uit 1985 past in het zogenaamde Teenage Skaz-traditie van J. Salingers Catcher in the Rye. Het decor van rijkeluiskinderen die in een wereld van sex, geweld, drugs en verveling leven, hoeft niet voor iedereen interessant te zijn, de manier waarop Ellis het beschrijft wél.
Ik ben verzot op de manier waarop dit verhaal wordt verteld. En is dat uiteindelijk niet het belangrijkste?

3. West – Walter van den Berg

westvandenbWest is the best, schreef ik al eerder dit jaar. Nou, tweenabest dan. Net als Bret Easton Ellis, en ook Roddy Doyle, weet Walter van den Berg hoe je een rauw verhaal neer moet zetten. Dit boek uit 2007 verdient meer lezers.

4. De man die zijn wereld opdronk – Aleksej Ivanov

demandiezijnwereldopdronk

Een kaftkoop zou ik het willen noemen. Althans, mijn lief dacht dat het wel een leuk boek voor me zou zijn en kocht het. Het omslag is er in elk geval wel naar.
Het begin vond ik teleurstellend. Nogal stuntelig probeert Ivanov het verhaal van een antiheld (aardrijkskundeleraar) op zoek naar liefde in een valse wereld op gang te krijgen. Maar op een gegeven moment weet de schrijver me te pakken te krijgen en is elke bladzijde zaligmakend. Dankjewel Hilde!

5. Buurvrouw-Vrouwkje Tuinman & Het besluit van Dola Korstjens-Elke Geurts

buurvrouwtuinman1
het-besluit-van-dola-kortjens-10

Buurvrouw staat op 5 vanwege de thematiek en de manier van schrijven. Ik zie het echt als een voorbeeld. Ook wat betreft de mindere kanten van dit boek. Dat je niet te veel afstand moet bewaren in je fijnzinnige, observerende verhaal. Wat bij Tuinman helaas wel gebeurt.

Elke Geurts schrijft heel anders dan de voorgaanden in het rijtje, maar niet minder mooi. Het besluit van Dola Korstjens staat vol grappige, fantasierijke verhalen over tragische figuren. Op haar weblog schreef Elke vlak na het verschijnen van haar eerste bundel: ‘het leven na een debuut is een afgang’. Dat was te vroeg geroepen. Waarschijnlijk is er geen ander Nederlands debuut dit jaar zo positief ontvangen dan Het besluit. Een aanrader.

Hoe was het vorig jaar? Zo.
Enjoy kerst!

7 gedachten over “Lijstje ’08: boekies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *