Brilcolumn

‘De meisjes hebben namen. Nina. Marthe. Myrthe. Annika. Avril. Anna. Lisa. Thembi. Charlotte. Iris. Nischa. Ze waren 2, 3 en 4 jaar oud. Ze zijn misbruikt door W. K. de V.
Gisteren was de rechtszaak.
W. K. de V. is een blonde, stevige jongeman. Hij werd zonder enig ceremonieel de zaal binnengevoerd. Ineens was hij er. Zijn haar neigde naar krullen. Zijn schouders hingen en hij stond wat wijdbeens. Hij droeg een spijkerbroek, een donkerblauw jack en bruine bergschoenen. Hij had grote, bleke handen en sprak met een lijzig, Gronings accent. Hij bleek Wilko te heten.’
.
(februari 2002, de Volkskrant)
.
Als Martin Bril op een persconferentie was en alle aanwezige journalisten zich op de minister-president stortten, dan stapte hij achterin de zaal op de koffiejuffrouw af. Daar zat het interessante verhaal.
Bril had Jimmy Breslin, columnist bij Herald Tribune, als voorbeeld. Die schreef over figuren in rechtszaken alsof het om een romanpersonages ging. Dat wilde Bril ook.
.
Voor het afstuderen aan de Hogeschool voor Journalistiek schreef ik mijn scriptie over New Journalism en de overblijfselen daarvan in Nederland. Martin Bril speelde een belangrijke rol in mijn eerste versie. Hij was de eerste New Journalist die ik in de Nederlandse pers opdook. De mensen die mijn scriptie beoordeelden – een leraar en een Parool-journaliste- vonden mijn tekst echter niet voldoende en ik moest ‘m herschrijven. Nu ik aan het terugbladeren ben, merk ik dat ik Bril maar een minimale rol heb gegeven in mijn tweede versie. Waarschijnlijk hebben de mensen die mijn scriptie beoordeelden gezegd dat Martin Bril geen New Journalist is. Nog steeds koester ik enig wrok waarmee mijn eerste versie en ook bijna mijn tweede (ik kreeg nog net een 6) opzij werden geschoven. Nu – zes jaar later – kan ik gewoon zeggen: Bril was wel degelijk verwant aan New Journalism.
.
Bril bleef in mijn systeem. Toen ik aan mijn columns over Beuningen begon, pakte ik een Brilbundel (Twee broers en een broodjeszaak) er bij. Zo wilde ik het ook gaan doen. De aantekeningen voor mijn columns bewaarde ik in deze mooie bundel. Het duurde even voor ik mijn draai had gevonden. Door op twijfelmomenten een Brilcolumn te lezen, raakte ik weer geïnspireerd.
.
Bril is een van de schrijvers die me heeft geleerd hoe mooi ‘het kleine schrijven’ (in letterlijke en figuurlijke zin)  kan zijn. Het is zeer spijtig dat hij nooit meer zal schrijven.
.

3 gedachten over “Brilcolumn”

  1. Voor mij is hij toch de bedenker van rokjesdag. Briljant ben je als je je naam aan zoiets weet te verbinden. Rokjesdag viel erg vroeg dit jaar, volgens hem, wel twee weken eerder. Ik hoop op veel blote benen op zijn begrafenin, een laatste saluut.

  2. An additional issue for martial arts photography is going to be the
    need for distance from the action. Everlast are a good brand as well because there cheapest option is around.
    com which is one of the best online stores for all types of like boxing shoes,gauze, punching mitts, abdominal
    guards, chest guards, boxing gloves, ,groin protector,knuckle protectors, apparels, mouthpieces etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *