Wie? Frans Kusters?

In een antiquariaat in Nijmegen hebben ze dubbele boekenkasten. Als je de eerste kast openklapt, vind je daarachter een tweede kast vol boeken. Ik vind dat een prachtig gegeven en ook een leuke bezigheid, boekenkasten openklappen, al doet het me wel een beetje denken aan het Achterhuis.
.
Maar goed. In die tweede boekenkast vond ik Afscheid in Hoek van Holland van Frans Kusters. Hoe mooi het ook is om op zo’n plek zo’n prachtig boek te vinden, het is vooral ook sneu. Kusters is geboren in Nijmegen en woont en werkt nog altijd in de stad. In een bestek van 34 jaar heeft hij een zeer boeiend oeuvre geschreven. Afscheid in Hoek van Holland, een bloemlezing van zijn eerste verhalenbundels, laat dat goed zien. Kusters schrijft zijn korte verhalen op een heel eigenzinnige manier. Het zijn impressies, schetsen, notities, vaak gewoon afspelend in Nijmegen met namen als Nico, Esther en Jeroen. De verhalen zijn uitermate suggestief, maar bevatten steeds genoeg body om de lezer de bladzijde te doen omslaan. Of om het mooier en duidelijker te zeggen; het zijn zeldzame miniatuurparels.
.
De boeken van Kusters liggen momenteel niet in de schappen van Dekker van de Vegt. Dat is veelzeggend, want wie kent Frans Kusters? Wie heeft zijn verhalen gelezen? Binnenkort verschijnt zijn nieuwe roman. Hoeveel mensen zullen die opmerken?
Het geheim van Nijmegen mag gelezen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *