Grote mannen

1.
Ik zat in de trein en kreeg problemen met mijn linkerlens. Waardoor ie vervelend begon te doen weet ik niet, maar van het ene op het andere moment leek het alsof ik wel drie lenzen op mijn oog had geplaatst. Door zo min mogelijk te knipperen vermeed ik enigszins het gevoel van drie lenzen. Toch werd de irritatie steeds groter: het gevoel van vier lenzen.
.
Ik had niet het mooiste plekje in de trein, zo’n klapstoeltje op het balkon. Tegenover me zat een grote zwarte man die ook problemen met zijn linkerlens leek te hebben. Hij had een bloeddoorlopen oog waarmee hij niet goed rechtuit kon kijken. Er zat een bril en een lenzendoosje in mijn rugzak, maar vanwege de plek waar ik zat stelde ik het wisselen even uit.
.
2.
De laatste dagen – zaterdag en zondag uitgezonderd – word ik wakker van galmende dreunen in de straat. Een uur voordat mijn wekker gaat hoor ik iets met een flinke klap in een container terechtkomen. Waar die container precies staat en wat er in wordt gegooid weet ik niet, mijn gordijnen zijn dicht. Het vervelende is niet alleen dat het nog zo vroeg is, maar dat de eerste dreunen het hardst zijn. En dat na een uur – als ik bijna gereed ben om de deur uit te gaan – het gedreun ophoudt.
.
Ik stel me grote mannen voor die het zwaarste werk maar gehad willen hebben. Ze gooien een volledig kantoormeubilair in de container, gevolgd door mappen, boeken en ander materiaal dat een stuk minder lawaai oplevert. Morgen de volgende afdeling.
Ik denk niet dat ze bewust mensen wakker willen  maken. Het is meer dat ze zelf goed wakker worden van een paar flinke klappen. Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat iedereen bij daglicht gewoon wakker is. Of ze hebben niet eens in de gaten dat er mensen in de winkelstraat wonen. Zulke mannen zijn het.

Een gedachte over “Grote mannen”

  1. Ahh, wat een sympathieke kijk op de heren van de dreunen. Ik “ken” het soort types, maar ben een stuk minder coulant.
    De genummerde stukjes die je schrijft vind ik altijd heel intrigerend. Net een foto of een stukje film: heel beeldend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *