De robots (1)

Mijn vader loopt met een scheerapparaat door de oude melkstal. Tussen de vaste werkzaamheden door scheert hij hier en daar een uier. Hij doet het voor de robots. Over precies vier uur steken de koeien over naar de nieuwe schuur.
Dit is de allerlaatste melkronde. De machine ploegt met veel kabaal voort alsof het einde nog lang niet in zicht is. Eenendertig jaar heeft mijn vader iedere ochtend en iedere avond hier tussen de koeien gestaan. Duizenden keren heeft hij een melkstel onder gehangen. Het is een van de redenen waarom hij zo’n slechte rug heeft. Ik zou daar graag even bij stilstaan. Ik heb niet alleen een week vrij genomen van mijn werk om mee te helpen, ook om deze voor onze familie historische momenten bewust mee te maken. Maar er is weinig tijd en nog veel te doen. De robots wachten.
.
We zijn met z’n tienen als de koeien de oversteek maken. Buren, familie, vrienden staan klaar met gespreide armen. Er zijn draden gespannen en er zijn tractoren en platte wagens geplaatst als wegversperring. Een dag eerder heb ik samen met Kevin de stagiair alle hekwerken uit onze weilanden gehaald. Alles is nodig voor de overgang naar de nieuwe schuur.
Het duurt drie kwartier voor de laatste koe wankelend op de nieuwe betonnen vloer staat. We kijken van buitenaf toe hoe de beesten overal aan snuffelen en af en toe van iets schrikken. Mijn moeder schenkt koffie in plastic bekertjes.
‘Jammer van de stal,’ zegt Kevin de stagiair.
‘Wat bedoel je?’ vraagt mijn broer die samen met mijn vader het bedrijf runt.
Kevin wijst naar de vloer die al helemaal onder de stront zit.
.
Vanaf hier nemen de twee robots het over. Gedeeltelijk dan. Ze kunnen nog niet zonder de hulp van mensen. Met z’n zessen leiden we de koeien een voor een naar de robots. De robots staan in huisjes in het midden van de hoge schuur. De koe moet er naast gaan staan. Een hek draait achter haar dicht. Aan de voorkant komt een bak met brokken tevoorschijn. De koe heeft een enkelbandje. Daarmee worden niet alleen haar stappen geteld zoals bij marathonlopers, het is ook een herkenningsmiddel voor de robot. Een ander herkenningsmiddel is de camera die boven de koe hangt. Met de camerabeelden krijgt de robot een idee van het postuur van de koe.
Dan komt de robotarm in beweging. Met infrarood worden de spenen gezocht. Dit is waarom mijn vader de uiers heeft geschoren. Zodat er niets de rode stralen in de weg staat. Toch is de robot er soms lang mee bezig, zeker als de spenen dicht bij elkaar hangen. En beweegt de koe, dan maakt de robotarm dezelfde beweging. Steeds opnieuw probeert hij de spenen te vinden, met een ijzeren geduld. Als het eindelijk lukt, hangt hij de zuignappen aan de spenen en begint het melken.
.
Het gaat moeizaam. De koeien staan nog niet in de rij voor de robot. Sommigen doen er alles aan om uit de buurt van de robotarm te blijven. Vooral de oudere koeien hebben er moeite mee. Vaak schiet een jonge koe voor als we een oude koe voor de robot proberen te krijgen.
Af en toe geeft de robot aan dat het melken mislukt is. Dan moeten we de koe opnieuw uit de massa halen en voor de robot zien te krijgen.
’s Avonds is er een storing. Een van de camera’s werkt niet meer. Een monteur is onderweg. Op de voerweg wordt koffie gedronken. Dan klinkt er een roep vanuit het huisje van Robot Twee.
‘Is daar nog iemand?’ vraagt mijn vader.
‘Nee,’ zegt een medewerker van de robotfabrikant, ‘ik denk dat dat het geluid is van het moederschip.’
Er wordt gelachen.
.
Vijftien kilometer verderop steekt mijn gehandicapte zus een vinger in de lucht tijdens de wekelijkse gymles, zo horen we later. Ze steekt hem zo hoog mogelijk, want ze wil graag, heel graag, iets zeggen.
De gymjuf knikt naar haar.
‘Onze koeien staan in de nieuwe stal,’ klinkt het trots.
Dan begint ze heel hard te zingen.
‘Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de Wielewaal.’
Ze klapt in haar handen en iedereen op de gymles begint mee te zingen.

4 gedachten over “De robots (1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *