Terugblik boekpresentatie

Uitreiking eerste exemplaar

“Welkom bij de presentatie van ‘De koe die de Waal over zwom’, het nieuwe boek van mijn zoon Willem Claassen met tekeningen van Joost Dekkers. Ik ben de modder van Willem en zal u, op deze laatste dag van het Wintertuinfestival, door het programma loodsen. We hebben vijf voordrachten, één muzikaal optreden, een interview en een workshop. We laten er geen gras over groeien. Maar wees niet gevreesd, we zullen zorgen dat u voor melkenstijd naar huis kunt.”
.
Met deze woorden opende mijn moeder (aka de modder) de boekpresentatie afgelopen zondag. Voor de ingang van de theaterzaal van Wintertuin stond een paardentrailer met een kalfje en een tractor. In de zaal lagen hier en daar hooibalen, er stond een traptractor en nog wat andere boerderij-gerelateerde spullen, allemaal meegenomen door mijn ouders. Elske van Lonkhuyzen droeg een geweldig plattelandsverhaal voor over een lerares die een Havo 2-klas seksuele voorlichting geeft op een wat onhandige manier. Om het niet alleen maar een boerenmiddag te laten zijn, bracht Walter van den Berg tegenwicht met korte verhalen over de grote stad, over trams en over piemels onder de douche van de sportschool. Meindert Talma bracht een ode aan zijn geboortedorp Surhuisterveen en vertelde een hilarisch verhaal over zijn ouders die jaren geleden onverwacht op de stoep stonden van zijn studentenhuis.

Interview met tekenaar Joost Dekkers
In de pauze gaf mijn vader midden in de zaal een workshop koe melken met behulp van een kunstkoe. De tweede helft begon met een grappig verhaal van Marjolein Visser over een meisje dat aan God een gele tuinbroek vraagt omdat haar ouders er het geld niet voor hebben. Mustafa Stitou droeg gedichten uit zijn Koeiensuite voor, over fokstieren, ontsnappende koeien en hoe zijn moeder de dieren roept, bijna allemaal uit de briljante bundel Tempel.  Dennis Gaens interviewde mijn broer Peer Claassen over de melkrobot, het werk op de boerderij en over mij, met videobeelden van het bedrijf op de achtergrond. Uiteindelijk droeg ik enkele verhalen voor uit De koe, waarna ik tekenaar Joost Dekkers enkele vragen stelde over zijn werk, het eerste exemplaar uitreikte aan mijn ouders en iedereen bedankte die bedankt moest worden.
Het was grandioos!

Dekoepresentatie
.
.

Het interview met mijn broer is terug te beluisteren op de website van Dennis Gaens. Kijk en luister hier»
CultuurBewust deed verslag van het programma. Lees het hier»
Alex van der Hulst keek vanuit Weurts oogpunt naar het boek. Hoe dat is, lees je hier »
Wintertuin zelf schreef ook over het programma. Lees het hier »

Meer foto’s, klik klik klik…

De modder presenteert

 

Elske van Lonkhuyzen.

.
Dekoepresentatie4

Walter van den Berg
.
Pauze
.
Marjolein Visser
.
Dekoepresentatie13
.
Meindert Talma
.
Dekoepresentatie15

 

3 gedachten over “Terugblik boekpresentatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *