Machthebber

.
Het blijft een apart gezicht: volwassenen met een cape om en een pauwenveer op hun hoofd die onder hoempamuziek een zaal binnenkomen. Ik hou van carnaval, ben ermee opgegroeid, maar inmiddels ken ik meer mensen die niets met het feest hebben dan die dat wel hebben. En ik begrijp ze. Een beetje.
.
Dit jaar bestaat het Beuningse prinsengezelschap uit vier bekenden, dat is me nooit eerder overkomen. Met prins Paul ging ik ooit eens op vakantie naar Duitsland, adjudant Heino is mijn neef en tevens degene die me tijdens carnaval de grote zaal binnenloodste terwijl ik daar eigenlijk nog te jong voor was, met page Marlien bouwde ik jarenlang carnavalswagens en met page Sandra heb ik veel geproost op carnaval.
.
Op Facebook zag ik foto’s voorbij komen van de prinsonthulling en ik moest daar ineens aan wennen. Volwassenen in kostuums, ze leken het zo ontzettend belangrijk te vinden. Er volgden meer en meer foto’s, en toen viel bij mij eindelijk het kwartje. Carnaval is een spel en een spel moet je serieus spelen, anders kun je het beter laten. Dat is wat ze doen: ze nemen het spel serieus, maar zichzelf niet al te. De ideale combinatie.
.
Carnaval is zo’n mooi spel omdat het een narrenfeest is. Drie dagen lang wordt het publieke leven flink op de hak genomen, met eigen regels, eigen rituelen, eigen muziek en eigen machthebbers. Prins Paul 2 is niet democratisch gekozen en voerde campagne nadat hij al was gekroond. Het is de wereld op z’n kop. De afgelopen tijd bezocht hij vrijwel elke groep in Beuningen die een carnavalswagen bouwt. Hij dronk een biertje en maakte een praatje. Een machthebber die er is voor zijn volk, simpelweg door er ook echt te zijn, dat zie je niet altijd. Zelfs niet in verkiezingstijd.
.
Deze column verscheen in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *