Huwelijk

.
Mijn opa en oma trouwden op 20 mei 1941. Het feest was in Neerbosch op boerderij De Bloemberg, waar mijn oma was opgegroeid. Op het menu stond onder meer Julianasoep, Parijse aardappeltjes, kalfsoesters en vanille-ijs.
.
Op mijn oude slaapkamer ligt een doos vol papieren uit die tijd. Ik neem ’m door en vraag me af of het onvermijdelijk was dat ze elkaar in de oorlog het ja-woord gaven. Waarschijnlijk wel. Ze hadden grote plannen en daarvoor moest je getrouwd zijn. Ze wilden een boerenbedrijf starten aan de Wilhelminalaan in Beuningen en een groot katholiek gezin stichten.
.
De brieven aan het bruidspaar staan vol gelukwensen, de oorlog is bijzaak. ‘Die rare wereld’, zoals iemand het noemt, wordt liever onvermeld gelaten bij zo’n heuglijke gebeurtenis. Toch konden de briefschrijvers er niet omheen. Het gaat ook over voedselbonnen, evacuaties en bombardementen.
.
Piet van Schijndel schrijft het meest expliciet over de oorlog. ‘De groote Dictators van Europa, kunnen den vrede niet vinden, omdat ze elkaar niet verstaan en begrijpen willen. Gelukkig dat de schoone, fiere, Jonge Boer en Boerin de ware vrede nog moge vinden.’
En verderop: ‘Jammer dat de internationale toestand het niet toe laat, anders zou den Bloemberg vandaag verborgen liggen onder de vlaggen en wimpels. Maar ongetwijfeld weet ik dat dit Bruiloftsfeest thans, door u allen binnen met des te meer liefde en vreugde gevierd zal worden.’
.
Het huwelijk vindt plaats in de maand dat Joden niet langer welkom zijn in bioscopen. Het ergste moet dan nog komen. Lokaal: het neerstorten van een bommenwerper net buiten Beuningen en het Vergissingsbombardement. Internationaal: de Endlösung.
.
De enige foto van de bruiloft is een portret van mijn grootouders. Opa glimlacht naar de camera, oma kijkt enigszins gespannen naar iets achter de camera. Alsof ze wist dat de wereldgeschiedenis hen voorlopig niet met rust zou laten.
.
Deze column verschijnt in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *