Simone de Beauvoirstraat

Laatste nacht in de nieuwbouwwijk gehad. Een jaar wonen in een buurt waar de straten vernoemd zijn naar dode schrijvers geeft een beeld van hoe de literatuur ervoor staat. Onze straat, de Simone de Beauvoirstraat, wordt door de Google-navigatie de Simone de Bovierstraat genoemd. Vaak vinden mensen die voor hun beroep onze straat moeten noteren het een ‘mooie’ of ‘sjieke’ naam. Ik vraag niet of ze weten om wie het gaat, want ik hoef niet de snob uit te hangen, maar dat ze niet verder komen dan ‘sjiek’ of ‘mooi’ zegt genoeg. Een werver van een goed doel vroeg of ik het laatste deel van de straatnaam zelf even op zijn formulier wilde invullen. Een DHL-bezorger verwart de Simone de Beauvoirstraat steevast met de Simon Carmiggeltstraat (onze buurvrouw: wie verzint ook zulke namen?).
Nu hoef ik mezelf niet op de borst te kloppen. Ik heb niets gelezen van Heinrich Böll, Renate Rubinstein, Ananta Toer of Nelly Schachs (laatste twee zelfs nooit van gehoord). Maar ik heb wel mijn huiswerk gedaan. ‘Niemand is onsterfelijk’ van Simone de Beauvoir is echt een aanrader!
Dan was er nog het mooie moment toen een vrachtwagenchauffeur vroeg naar de Karel Glastra van Loonstraat. Ik probeerde gevat te zijn, maar ik kon niets bedenken waar een passievrucht in voorkwam. Het moment had dat eigenlijk ook niet meer nodig.
Tragisch is het beeld van een paaltje waar bovenin het bordje van de Gabriel Garcia Marquezstraat hangt, en ver daaronder, een halve meter boven de grond een bordje met de Hella S. Haassestraat, die de andere kant op wijst en een beetje naar de grond. Ik weet niet wat het zegt, maar daar is vast wel iets van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *