Van Heemstra


Als er iets is dat als een rode draad door mijn leven loopt, dan is het wel de Van Heemstraweg. Letterlijk zelfs, als je kijkt naar de kleur van het fietspad. Het is de straat die me wegvoerde uit Beuningen, maar me ook telkens weer terugbracht. 

Ik heb op de Van Heemstraweg gelachen en gehuild, gezongen en geschreeuwd, gegaapt en gezwegen. Ik heb mensen gedag gezegd, ik heb ze gekust, ontweken en ingehaald. Ik heb gepiekerd, verlangd en gedroomd. 

Ik heb op de Van Heemstraweg mijn boekentas laten vallen. Ik heb meerdere lekke banden gehad. Ik heb in het donker met de auto zonder licht gereden omdat ik niet wist hoe ik de lampen aan moest krijgen (ik had net mijn rijbewijs). 

Ik heb op de Van Heemstraweg een kat voor mijn neus meerdere malen overreden zien worden. Ik heb een file gecreëerd met een carnavalswagen en op een ander moment met een tractor. Ik heb in de nachtbus de chauffeur moeten overtuigen dat ik niet te vroeg op de stopknop had gedrukt, het was geen grapje, ik moest daar zijn, in dat niemandsland tussen Weurt en Beuningen.

En toch heb ik eigenlijk maar weinig van de Van Heemstraweg gezien. Alleen het begin, tot Beuningen en soms tot Druten. Terwijl hij, met een kleine onderbreking, helemaal doorloopt tot aan Brakel. Daarmee is hij de langste weg met één naam van Nederland.
 
Desondanks vind ik dat die straat ook een beetje van mij is. Ik mag meepraten als de een het heeft over ‘weg’ en de ander over ‘baan’. Ik zeg dan: hij baant zich een weg door Maas en Waal en daarmee klaar. 

En ik mag meevieren, nu het 60 jaar geleden is dat de aanleg van de straat werd voltooid.
Maandag rijd ik er weer overheen.

Deze column verscheen in De Gelderlander.
Het is niet bekend uit welk jaar de krantenfoto komt. Daarmee is ook niet bekend of het om de Van Heemstraweg gaat, of om een voorloper (Oude Koningsstraat).

2 gedachten over “Van Heemstra”

  1. Dat kan goed zijn. Iemand vertelde me een keer dat op deze straat de meeste dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, maar dat vind ik op internet nergens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *