Verdwenen

Foto: Eric van Haren

Het is precies een kwart eeuw geleden dat ik voor het eerst met een volle boekentas onder de snelbinders naar mijn nieuwe school Nijmegen-West reed. Ik deed dat met een omweg, via het dorp, zodat ik mee kon fietsen met een paar vriendjes van voetbal. Samen sta je sterk, maar dat weerhield een jongen van Kinderdorp Neerbosch (jeugdinstelling) er niet van om mij aan het einde van de Pieckelaan met fiets en al de struiken in te duwen. Welkom in de grote, boze wereld. 

Sinds anderhalf jaar woon ik met mijn jonge gezin op een steenworpafstand van de plek waar mijn middelbare school heeft gestaan. Elke keer als ik door de Dennenstraat kom, denk ik aan mijn schooltijd. Aan de flippo’s die door de gang rolden, aan het thee drinken achter het biologielokaal met toa Koos en aan het goedkope ringetje dat ik bij de fietsenstalling van Lonneke terugkreeg na twee weken verkering (“Ik wil je niet aan het lijntje houden”).

Foto: Eric van Haren

Van de school is niets overgebleven. De oprit, het hoofdgebouw, de barakken, de sportvelden; allemaal weg. Een complete woonwijk is ervoor in de plaats gekomen. De havo van Nijmegen-West heeft iets verderop onderdak gevonden, bij het Dominicus College aan de Energieweg. Bij de ‘stuudjes’, zoals wij ze noemden toen ze bij ons door de gangen liepen op weg naar het technieklokaal. Ze liepen anders, ze spraken anders, ze hadden geen gel in het haar. Nu horen ‘wij’ bij de stuudjes.

Als de scholieren vanaf komende week weer dagelijks naar het Dominicus fietsen, peins ik op de Dennenstraat over wat waar heeft gestaan. De eerste zijstraat na de kerk, was dat de oprit van de school? 

Ik heb destijds nooit gedacht dat ik hier zou komen wonen, maar ik heb ook nooit gedacht dat alles zou verdwijnen.


Deze column verscheen in De Gelderlander.
Foto’s zijn gemaakt vlak voor de sloop van de school in 2007 en zijn afkomstig van de website Verlaten Schoonheden van Eric van Haren. Daar zijn meer foto’s te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *