Kringen


Al een tijdje probeer ik mijn jongste dochter voor het slapen rustig te krijgen door het noemen van mensen die ze kent. Het is een ritueel dat inmiddels al niet meer werkt, maar waarvan ze eist dat ik ’m blijf uitvoeren.

Het is boeiend om bij die opsomming te merken hoe klein haar kring van bekenden nog is. Eigenlijk zijn het meerdere kringen, gelet op locatie. Een kring in Nijmegen, Beuningen, Breda, Gennep en Druten. Maar dus wel allemaal heel kleine kringetjes. 

Hoe het ritueel voor mijn dochter over 20 jaar zal zijn, laat Lisa Huissoon zien. Haar afstudeerwerk voor de opleiding Creative Writing
(ArtEZ) heet Alle mensen die ik ken. Dat is ook precies wat het is, een boek met daarin een lijst van alle mensen die ze kent. Van haar oma tot een man van wie ze iets gekocht heeft op Marktplaats. In de lijst noteert ze: voornaam, relatie tot de persoon, plek en plaatsnaam. Lisa’s kringen zijn het grootst in Houten en Arnhem, maar er zijn ook kringetjes in Hilvarenbeek, Maastricht en Belgrado.    

Wat het boek zo goed maakt, is dat ze het consequent heeft doorgevoerd. Ze heeft zelfs mensen opgenomen van wie ze de voornaam niet weet, zoals een voorbijganger in een park, een receptioniste en een moeder van een vriendin. Mooi zijn de anekdotes die bij sommige personen staan: ‘Op haar sterfbed at Siny een broodje kroket’. En: ‘Hij brak het hart van Kirsten maar liefst zeven keer’. Zowel de mensen als de anekdotes geven een beeld van Lisa.

Toen ik onlangs niet in slaap kon vallen, ben ik ook maar eens bekenden gaan opsommen. Te beginnen bij mijn kringen in Nijmegen en Beuningen. De lijst hield maar niet op en daardoor ontspande ik niet. Toch kan ik het aanraden, het is de moeite waard.  


Deze column verscheen in De Gelderlander.
Met Alle mensen die ik ken won Lisa Huissoon de Nieuwe Types Afstudeerprijs 2019 voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Perdu, zie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *