Tractor


Niets is mooier dan met een tractor de weg op te gaan en een file te veroorzaken. Toen ik vroeger op het zijbankje naast mijn vader zat, keek ik constant achterom en zag ik hoe de ene na de andere auto bijna tot stilstand kwam. Het gaf een machtig gevoel. De aandacht die we met onze groene Fendt genereerden was spannend, maar toch genoot ik vooral. We waren speciaal, we waren anders, we waren boeren. De rit over het asfalt had voor mij ook altijd iets weg van een protest. Een protest tegen het jachtige, verstedelijkte leven.   

Dinsdag was de dag van de tractor. Mijn broer ging met een bus vol collega’s naar Den Haag. Dat moet een mooi gezicht zijn geweest, maar het was de tractor die glorieerde. Niemand kon om die grote landbouwmonsters heen, letterlijk en figuurlijk. Ze werden gezien.

Ik heb altijd gedacht dat we gezien werden als ik hoog boven de weg op dat zijbankje zat. Maar nu ik zelf soms met mijn auto achter een tractor zit, merk ik dat ik vooral bezig ben met inhalen. Als ik de tractor gepasseerd ben, vergeet ik ’m al snel. Ik vraag me af hoe lang de tractors van dinsdag gezien zullen worden. 

Onlangs zat ik met mijn broer in zijn auto. Alles leek vrolijk en onbezorgd, maar zo voelde het voor mij niet. We luisterden naar Rowwen Hèze, muziek uit mijn tienerjaren, en zongen af en toe mee. Ondertussen dacht ik aan de grote veranderingen die eraan zitten te komen, aan de vele problemen in de sector en aan hoe de boer telkens weer als speelbal wordt gebruikt door de overheid en andere belanghebbende partijen. Het zingen werd een soort van bidden. Het zijn spannende tijden. Maar niet alleen voor de boeren. Veranderingen zijn onontkoombaar. Niemand blijft gespaard.

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Ik heb aardig wat gelezen en geluisterd over het boerenprotest en de achtergronden daarvan. De boeiendste bijdrage vond ik een aflevering van de NOS-podcast De Dag, waarin twee Trouw-journalisten vertellen over hun onderzoek naar wat er broeit in de agrarische sector. Je luistert die aflevering hier >> .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *