Complot

CStel dat je op een dag ontdekt dat iedereen een toneelstuk voor je opvoert. Je fietst door het dorp en bij een kruising zie je iemand naast zijn fiets staan. Als hij je opmerkt, klimt hij snel op zijn fiets. Verderop kijkt een wandelaar je aan. Als je terugkijkt, kijkt ze weg, heel even, en werpt dan weer een blik in jouw richting. Even later zie je een auto een zijstraat inslaan, je rijdt voorbij en ziet dan tussen de huizen door dat de auto net om de hoek is gestopt. Al maanden vermoed je dat er dingen niet kloppen en nu gebeurt het achter elkaar. 

Dit is het uitgangspunt van mijn allereerste verhaal. Ik schreef het op mijn 18e. Bij een copyshop op Aalsterveld in Beuningen liet ik het honderd keer kopiëren en inbinden. Het boek verkocht ik tegen kostprijs. De wereld verzonnen is het spannendste verhaal dat ik ooit schreef. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Ieder verhaal dat volgde is minder spannend dan de vorige. Inmiddels streef ik naar een verhaal waar het volledig ontbreekt aan spanning.

Hoewel ik mijn boeken destijds niet allemaal ben kwijtgeraakt, is het verhaal wel verfilmd. Het heet The Truman Show en Jim Carrey speelt de hoofdrol. Dit is niet helemaal waar, maar zoals dat met complotten gaat, ben ik selectief in het kiezen wat ik vertel en stuur ik het een richting op die mij het beste uitkomt. De film van Carrey verscheen twee jaar voor ik mijn verhaal schreef, maar ik ontdekte pas een jaar na mijn verhaal dat die film bestond.

Eigenlijk zou ik het boek opnieuw uit moeten brengen. Er is een markt voor, nu complottheorieën en losse leugens steeds meer terrein winnen. Het dient ook een goed doel. Liever een complot verpakt in fictie, dan als dé waarheid op het web. Maar helaas, het verhaal is me te spannend. 

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *