Dictatuur

Ze zijn er nog steeds. Mensen die geloven dat het virus niet bestaat, of in elk geval geen schade toebrengt, en die denken dat vaccineren het grote kwaad is. Anderhalve week geleden deelde de gemeente Beuningen op Facebook een voorlichtingsfilmpje over testen. Binnen de kortste keren stonden er allerlei schreeuwerige tekstplaatjes onder. Het is er nog steeds. Mijn woede over dit soort reacties. Ik had verwacht dat het me inmiddels weinig meer zou doen, maar ik moest sterk de neiging onderdrukken om niet te reageren. Vooral door het woord ‘dictatuur’ stonden mijn nekharen recht overeind. Hebben die mensen enig idee waar ze het over hebben? Of moet je ze daarvoor een rondreis door Noord-Korea of Syrië aanbieden?

Hij is er nog steeds. Overal zijn de uitingen van de campagne allang verdwenen, maar in de middenberm tegenover de ingang van afvalverwerker ARN stond tot drie weken na de verkiezingen nog een bord met daarop het hoofd van Baudet. In november viel zijn partij vrijwel uit elkaar, maar met zijn coronaontkenning zorgde hij er toch voor dat zijn partij verviervoudigde. Samen met zijn oud-kompanen en charlatan-evenknie Wilders bezet hij een vijfde van de Tweede Kamer. In 1989 hadden we één Hans Janmaat, nu hebben we er 28. Ze verknippen debatfragmenten, schelden op minderheden, rechters, wetenschappers, journalisten en collega-politici, en brengen desinformatie en complottheorieën het parlement in. Alles op haat en wantrouwen, alles op effectbejag. Als er ergens een dictatuur kan ontstaan, is het wel in deze hoek.

Iemand heeft het verband gesnapt tussen het verkiezingsbord en de afvalverwerker. Baudet is verdwenen van de Pieckelaan. Maar in Den Haag zal hij nog blijven, ook als het virus door vaccinaties het onderspit heeft gedolven.

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *