Ondergrei

‘Trek elke week schun ondergrei oan’, zing ik als ik de gewassen onderbroeken van mijn dochters weer terugleg in de kast. Het is een regel die zo nu en dan bij me opborrelt, afkomstig uit het lied Dern, dern, luuster noar moed van Herman Polman. Het staat op Het Beste van Gelderland Plat, een cd uit 1993 die wij vroeger vaak op hadden staan. Dit nummer was onze gezamenlijke favoriet.

Als ik het weer opzet, begrijp ik niet waarom dit geen groter bereik heeft gehad. Door de accordeonbegeleiding en het dialect klinkt het misschien als een makkelijke dijenkletser, maar dan heb je niet goed geluisterd. De vorm is ijzersterk. Een moeder geeft adviezen aan haar boerendochter, ergens in het midden van de vorige eeuw. Dit had mijn overgrootmoeder kunnen zijn die tegen mijn oma sprak. Het gaat over balkenbrij, borstrok, sodawater, wecken en ouwe piepers. Ook een 1-april-grap komt voorbij: ‘Lup nie ut hele durp op en neer / um te vroagen noar de kersenscheer’. Met de ogen van nu is het lied behoorlijk seksistisch, zeker bij de regel: ‘zorg (…) da je met de baas nie sjengt’. Maar elke week ‘schun ondergrei’ aantrekken is dan weer een uitstekend advies tegenwoordig, want goed voor het milieu.

Herman Polman (1937 – 2007) was zeer actief in het culturele dorpsleven van Elst en later Bavel, zo leert internet mij. Hij trad in de regio op als buutreedner en publiceerde boeken over de plaatselijke geschiedenis. Maar juist met dit komische lied ontstijgt hij dat lokale. Het is een tijdsbeeld dat je mee kunt zingen, ook als je niet alles goed verstaat, zoals ik.  

Dern, dern is het enige lied van Polman op internet. Laat het eindelijk een klassieker worden. Moederdag lijkt me een prima start voor een opleving. Het is te vinden op YouTube en Spotify. 

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Een gedachte over “Ondergrei”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *