Waar moet dat heen

Het zal vast niet haar bedoeling zijn geweest, maar in groep 5 plantte juffrouw Janneke een lied in mijn hoofd dat daar altijd is blijven zitten. Tijdens de muziekles zette ze een cassetterecorder aan en zongen wij de tekst mee van papier. 

‘Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Waar komt die rotzooi toch vandaan? Wat moeten wij met ons bestaan? De wereld is nog niet vergaan.’

Door dit refrein legde ik meteen het verband met de milieuproblematiek. Het was de tijd van de slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en dit nummer wakkerde bij mij een sterk verantwoordelijkheidsgevoel aan. 

Hoewel ik het lied kan dromen, heb ik nooit geweten van wie het was. Pas onlangs ontdekte ik dat het gezongen werd door Barend Servet in een vervolg van het tv-programma De Fred Haché Show uit 1973. We kregen op basisschool De Beundert in Beuningen dus bijna een 20 jaar oud lied voorgeschoteld. Wel typisch, want juist begin jaren ’70 gingen de eerste alarmbellen af met het milieurapport van de Club van Rome. 

Inmiddels kan op alle vragen uit het refrein een antwoord worden gegeven. Toch blijft de echte actie uit. Deze zomer drong eindelijk tot me door dat een beter milieu niet bij jezelf begint, maar bij de overheid. Individuele aanpassingen hebben nauwelijks invloed. Alleen onze regering kan, samen met die van andere landen, met ingrijpend beleid het tij nog proberen te keren. Dan moet er wel een regering zijn. En het liefst voor november, als in Glasgow de klimaatconferentie plaatsvindt.

Hoe meer ik over de catastrofe lees, hoe wanhopiger ik word. Maar toch blijf ik optimistisch. De mens heeft meer kennis en technische mogelijkheden dan ooit tevoren. Eigenlijk zou ik juffrouw Janneke met haar cassetterecorder naar Den Haag moeten sturen. 

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Een gedachte over “Waar moet dat heen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *