Licht

Op de dag dat ze zich eindelijk weer aan haar moeder vast mocht klampen, had mijn jongste (4) geen behoefte aan licht. Ze kwam ’s ochtends met dichtgeknepen oogjes de trap af en riep dat alle lampen in huis uit moesten. “Nu meteen!” 

Licht aan het eind van de tunnel, daar hadden we de dagen ervoor als gezin ontzettend naar gesnakt, maar misschien vertrouwde ze het nog niet helemaal. 

Ergens wel begrijpelijk, want het was lang onduidelijk geweest wanneer onze tunnel zou ophouden te bestaan. Het einde van een besmetting laat zich niet gemakkelijk aanwijzen. Testen heeft geen zin, want nadat je ziek bent geweest test je nog lang positief, ook als je niet meer besmettelijk bent. De regel is dat je na een week uit quarantaine mag, mits je een dag
klachtenvrij bent. Maar wat is klachtenvrij? Wij twijfelden bij mijn vrouw nog op dag 12 en dag 13.

Op de tweede ochtend na de quarantaine eiste mijn oudste (6) dat de lamp van de woonkamer nog even uitbleef. Ook bij haar snapte ik dat. In haar klas hadden twee kinderen corona en drie zaten te wachten op een testuitslag. Een nieuwe tunnel leek voor haar aan te dienen.

Het deed me denken aan mijn Weurtse vriend Ton, inmiddels al aardig wat jaren woonachtig in Thailand. Als we vroeger in het donker door een bos hier in de regio struinden, dan mochten we van hem geen zaklamp aan doen. Door een lamp ga je slechter zien. Alles wat buiten het licht valt, daar heb je geen zicht meer op. Als je je ogen aan het donker laat wennen, zie je meer. 

Een mooie les, zeker in deze tijd, want het zal wel weer donker worden en blijven. Waar je dan wel gebruik van kunt maken, volgens Ton, zijn de maan en de sterren. En kale bomen waar hun minder felle licht doorheen schijnt. Daarmee kijk je anders naar het donker.

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *