Zus

Alleen haar kin is in beeld. Er zit een beetje tandpasta op. Ik zeg er wat van. Ze wrijft met haar wijsvinger, maar niet op de goede plek. 
“Iets lager”, zeg ik. “Ja, daar ja.” 

Al bijna drie weken zit mijn oudste zus in quarantaine. Corona sloop het Thomashuis in Druten binnen en zorgde voor de ene na de andere besmetting. Lang leek mijn zus op haar kamer de dans te ontspringen. Zo was ik met haar aan het videobellen toen ze te horen kreeg dat haar zoveelste test negatief was. “Je mag een beetje juichen”, zei haar begeleider, en dat deed ze dan ook.

Maar een paar dagen later volgde alsnog de andere uitslag. Die kwam hard aan. Mijn zus huilde hartverscheurend, maar hervond zich. Later gaf ze grappend de schuld aan degene die haar had getest. “Ze hebben ’m in het verkeerde neusgat gedaan.” 

In het voorjaar kreeg ik een filmpje toegestuurd. Te zien was hoe mijn zus samen met haar huisgenoten bij een prikhal naar buiten stapten. Ze juichten toen niet een beetje, maar vol overgave. Alsof ze net een doelpunt hadden gescoord. Een prachtige scene. En hoewel het treurig is dat ze nu toch besmet is geraakt, zijn de klachten bij haar en haar huisgenoten dankzij het vaccin minimaal. 

Ondertussen blijkt hoe fijn het is dat mijn zus zich prima alleen kan vermaken. De afgelopen weken zong ze mee met karaoke, speelde ze met haar Fisher-Price-poppetjes, keek Flikken Maastricht in herhaling en hield zich bezig met strijkkralen. Ook haar huisgenoten slaan zich er opvallend goed doorheen, blijkt uit de dagelijkse mail-update.

Diep respect heb ik voor het personeel, die door de besmettingen op halve kracht en volledig ingepakt alles doen in huis. Een ware uitputtingsslag. Als ik aan deze zorgmedewerkers denk, krijg ik een brok in mijn keel. Niets dan lof!

Deze column verscheen in De Gelderlander.

19 gedachten over “Zus”

  1. China on Monday signaled it is not interested in providing weapons to Russia to use in Ukraine as President Vladimir Putin’s brutal military campaign there threatens to stalemate. U.S. officials told several news outlets on the condition of anonymity over the weekend that Russia had made the appeal … plsHelpUkraine03202214

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *