Puzzel

Hij zal nooit hebben kunnen bevroeden dat hij ooit nog eens onderdeel van een puzzel zou zijn. Toch is het zover gekomen. Vele jaren na zijn dood staat Dorus de Mus op een Beuningse legpuzzel van 1000 stukjes tussen de molen, het torentje van de Blanckenburgh en het logo van de Beuningse Boys. En hij is ook nog de enige persoon. Geen burgemeester, geen pastoor, geen succesvolle ondernemer. Nee, deze kerstvakantie zocht ik uren naar stukjes van een dorpsfiguur met een beperking. 

Dorus de Mus woonde in de eerste helft van de vorige eeuw bij de nonnen in het klooster en was zo klein als een mus, vandaar die bijnaam. Hij heeft zich eigenhandig aan de vergetelheid weten te onttrekken, door steeds in beeld te stappen op het moment dat er ergens in het dorp een foto werd gemaakt. Op oudbeuningen.nl staan drie zwart-wit afbeeldingen waarop Dorus de boel saboteert. 

Dorus heeft al langer mijn aandacht. Eigenlijk al toen ik als kind hem in een hoek zag staan in het fotoboek Beuningen in oude ansichten. Ik vond het fascinerend hoe deze randfiguur zichzelf zichtbaar maakte, maar ik vond het jammer dat ik verder weinig van hem wist. Door het puzzelen is dat opvallend genoeg nog minder geworden. Een van de dingen die ik dacht te weten, was dat zijn echte naam Dorus van Bergen was. Maar op de doos van de puzzel staat: ‘Theodorus Rutjes alias Dorus de Mus’.  

Hoe zit dat nou? Wie was hij eigenlijk? Dat hield me tijdens de vakantie bezig. Ik mailde de mensen van Historisch Besef Beuningen. Enthousiast doken zij in hun archieven van bidprentjes en geboorteakten. Waarschijnlijk heette hij Theodorus Rutjes en leefde hij van 1875 tot 1949, maar helemaal zeker is het niet. Over zijn leven weet ik nog steeds niet veel. Die puzzel moet nog worden gelegd. 

Deze column verscheen in De Gelderlander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *